Snijplanken zie je waarschijnlijk in allerlei vormen en maten langskomen. Maar ook het materiaal verschilt, wat zijn nou precies de verschillen en welke kan jij het beste kopen?
De meesten zullen wel een plastic snijplank in huis hebben liggen, waarschijnlijk omdat ze betaalbaar zijn en in de vaatwasser kunnen, lekker gemakkelijk toch? Helaas schuilen er ook wel wat nadelen in deze plastic variant. Zo zijn ze niet heel duurzaam want na een tijdje gebruiken moet je ze weggooien. De beschadigingen die het mes aanbrengen zijn niet meer te herstellen. Die messneden blijven geopend en kunnen bacteriën er in blijven zitten en gaan groeien. Misschien herken je wel dat er na verloop van tijd een gekleurde vlek in je snijplank achter blijft ondanks het vele schrobben. Dat ziet er natuurlijk niet meer fris uit en dat is het dus ook niet.
Dan een houten snijplank, niets overtreft een houten snijplank van hoge kwaliteit! Hout is op zichzelf al een prachtig materiaal maar biedt ook vele voordelen in de verwerking van een snijplank. Allereerst is hout van nature antibacterieel. Daarnaast zijn de beschadigingen door het mes te herstellen of op te vullen. Zo is de kans op achtergebleven vuil en bacteriën nihil. Houten snijplanken zijn dus zeer duurzaam. Met het juiste onderhoud kunnen ze zelfs levenslang mee.
Plastic/kunststof snijplank
Voordeel | Nadeel |
Goedkoop | Niet duurzaam |
Kan in vaatwasser | Beschadigingen kunnen niet hersteld worden |
Vuil blijft achter | |
Verkleuren |
Houten snijplank
Voordeel | Nadeel |
Duurzaam | Kan niet in vaatwasser |
Beschadigingen kunnen hersteld worden | Duurder in aankoop |
Anti bacterieel | Vergt licht onderhoud |
Goed voor het mes | |
Mooie creaties mogelijk | |
Water en vuil afstotend |
En dan natuurlijk nog het beste van een houten snijplank: ze zien er prachtig uit! Door combinatie van verschillende houtsoorten kunnen de mooiste creaties worden gemaakt. Naast dat je dus ook nog op een prachtstuk je maaltijd kunt bereiden, heb je ook nog een prachtig voorwerp dat na gebruik een echte eyecatcher in je keuken is! Of serveer gerechten op tafel op een van de snijplanken of borrelplanken van Houtzucht voor een fantastische aankleding van je (sharing)diner, borrel of bbq.
Voor de echte thuischefs is er nog een aspect dat belangrijk is om mee te nemen in je aankoop van een snijplank. Namelijk je mes! Een goed scherp mes is het belangrijkste voorwerp voor de chef. Daarom is het wel belangrijk dat er met aandacht mee gewerkt wordt en het mes scherp blijft. Dan heb je ook nog te maken met verschillende soorten hout, en de verwerking ervan in een snijplank. Zo heb je een langshouten snijplank en een kopshouten snijplank. Je kan de vezels in het hout vergelijken met touwtjes, in een langshouten snijplanken liggen die horizontaal, je mes snijdt ze dus door. In een kopshouten snijplank staan die vezels verticaal, waardoor je mes er als het ware doorheen glijdt, en de vezels kunnen weer terug naar hun oude stand/vorm. Hierdoor zullen je snijmarkeringen minder snel te zien zijn, maar is het vooral zachter voor je mes.